Hotel
Budova, určená za společenské shromáždiště, jehož majitel za určitý plat poskytuje nápoje jídla a byt. Hostinské pokoje bývají obyčejně malé, ale vždy vzdušné a světlé, zpravidla do velikých tichých dvorů nebo zahrad obrácené, aby pronajimatel hlukem za svého odpočinku nebyl vyrušován. Topení bývá ústřední buď vzduchem nebo vodou, zřídka kdy parou, osvětlení plynem nebo elektřinou. Při hostinských pokojích upravují se ve všech patrech vodou splachované záchody o dostatečném počtu sedadel. Místnostem společenským vévodí zpravidla veliká síň čili salon. Nábytek salonu řídí se tím, jaké zábavy jsou ve společnostech oblíbeny, často nalézá se v něm klavír pro hudební produkce. Nemenší důležitost má jídelna, jež nemá býti nikdy vzdálena od hostinské kuchyně, ale vždy má býti tak situována, aby do ní nevnikal kuchyňský zápach. Žádoucno jest, aby kuřárna sousedila s jídelnou. Pro pohodlí obecenstva zařizují se velikých hotelích vytahovadla osob a zvláštní vytahovadla zavazadel.
( Zdroj : Ottův slovník naučný )